BLOGS & QUOTES

BLOGS


Door: Wim Brandsema 21-3-2016 | aantal reacties: 0

VERSPILLINGLOOS of VERSPILLINGLOZEN


VERSPILLINGLOOS

OF

VERSPILLING LOZEN 

In welke categorie zit u? De eerste? Prijs u gelukkig. De kans is echter groot dat de organisatie waarin u werkt of verantwoordelijk voor bent niet geheel verspilling vrij is. Op zich geen drama zou ik zeggen, totdat u elke dag ziet hoeveel geld er door het afvoerputje stroomt zonder dat iemand er iets aan heeft gehad, zonde toch? 

Stel dat er in een gemiddelde organisatie circa 40% verspillingen zit, heeft u wel eens uitgerekend hoeveel geld dit vertegenwoordigd op de jaarlijkse exploitatie? We doen over het algemeen heel erg ons best om het percentage waarde toevoegende activiteiten te verhogen en als we heel goed ons best doen lukt dit wellicht met een paar procent.

 Added value

 Metselen

Zou het niet handiger zijn om de focus te leggen op de plaats waar het geld echt verdwijnt? Beter toch de problemen eenmalig bij de kern oplossen dan steeds maar weer elke dag hetzelfde brandje blussen? We kennen het allemaal: we hebben een klus aanbesteed en op de dag van uitvoering komen de mannen met verkeerde spullen, ze lachen wat verlegen en verontschuldigen zich en gaan terug, mogelijk een paar uur verloren en mogelijk een dag. Dit zijn de verspillingen die er toe doen ongeacht waar de fout is ontstaan: 

 • Offerte stadium? Verkoper niet goed geluisterd?
 • Opdrachtaanname? Niet juiste communicatie verkoop/binnendienst?
 • Werkvoorbereiding? Miscommunicatie?
 • Uitvoering? Niet goed gelezen of geluisterd?Als we in staat zijn de verspillingen te lozen schiet het percentage waarde toevoegen echt met stappen vooruit, toch?LEAN kent 8 verschillende type van verspilling:
 1. Overproductie
 2. Overbodige processtappen
 3. Transport
 4. Wachten
 5. Voorraden
 6. Onnodige bewegingen
 7. Defects
 8. Skills

U kunt op eenvoudige wijze eens op afstand naar uw organisatie kijken en te verspillingen proberen te vinden, ongetwijfeld doet u ontdekkingen, maar wel durven kijken! Als u na een dag de geconstateerde verspillingen eens probeert te vertalen in geld en dan vermenigvuldigen met 250 werkdagen per jaar. Zullen we keertje met u meekijken? Wij doen onze Quick Scan op basis van No Cure – No Pay, dus geen risico op nog meer verspilling! Of vraag anders onze gratis 5S stappenplan aan.

Groet,

Wim Brandsema

 
Reageer op dit artikel
QUOTES

info@leanblack.nl
WIM BRANDSEMA 06-29005031